Mads Meijer en Wouter van den Akker pakken zilver en brons bij NK Cross
Start Wu Ping Kuiper NK Cross

Mads Meijer en Wouter van den Akker pakken zilver en brons bij NK Cross

In tegenstelling tot eerdere berichten afgelopen week, stond er zondag een waterig zonnetje boven het parcours van de NK cross te Kraggenburg. Dit betekende echter niet dat de omstandigheden daarmee optimaal waren: storm, plassen, zand en blubber, steile ‘duinen’ en kale vlakten met, hoe kan het ook anders, fikse tegenwind. Alles was aanwezig voor een waar cross spektakel. En een spektakel werd het! Met zilver voor Mads Meijer (16), brons voor Wouter van den Akker (16) en een top 5 notering voor Wu Ping Kuiper (14).
 
Liselot Smit (11) mocht, als kersverse nieuwkomer bij RTC onderbouw Groningen, als eerste starten bij de 1,5 km voor de meisjes Junioren D. Liselot deed voor het eerst mee aan het NK cross. Het ging niet helemaal zoals ze gehoopt had en haar start ging helaas niet goed. Maar ze was ondanks dat wel blij, vond het super leuk om mee te doen en een mooie ervaring.
Bij de 3 km voor de jongens Junioren C baande Wu Ping zich, na het start-geweld met veel duwen en trekken, direct een weg naar voren. Samen met nog vier lopers vormde hij de rest van de wedstrijd de volggroep achter koploper Niels Laros. Pas op het laatste stuk moest hij drie jongens laten gaan voor de sprint om de twee overgebleven podiumplekken. Wu Ping behaalde een mooie 5e plek en kijkt tevreden terug op zijn race: ‘Het was een zwaar parcours, maar ik heb nog goed genoeg mijn tempo vast kunnen houden’.
 
Ook bij de 6 km voor jongens Junioren B werd er flink voor elkaars voeten gelopen, nadat het startschot klonk. Het hoort er allemaal een beetje bij, maar was in dit geval vervelend voor Leroy Oostman (15). Al bij de eerste bocht verdraaide hij hierdoor zijn knie, maar kon hij, weliswaar met moeite, toch nog de race uitlopen. Mads en Wouter hadden geen last van lopers die hen voor de voeten liepen, zij pakten namelijk gelijk vanaf de start samen de koppositie. Er ontstond al gauw een kopgroep van vijf, later vier, lopers en Mads en Wouter konden zo mooi om de beurt het kopwerk en het tempo regelen, alhoewel dit Wouter zwaarder viel dan Mads: ‘Het parcours was ontzettend zwaar. Het zand ging nog wel, maar zodra je op het grasstuk kwam was je in een modderpoel aan het lopen en kwam je moeilijk vooruit. Ik wilde heel graag weg versnellen maar het lukte gewoon niet. Mads en Tim (de Wild, winnaar, red.) liepen heel sterk en het leek net alsof zij nergens last van hadden in die modderpoel.’ Ondanks dat, voelde de wedstrijd ‘best goed’ voor Wouter, die bovendien met deze prestatie óók nog een derde plek wist te bemachtigen op het Nationale Crosscircuit.
 
Mads leek deze dag inderdaad weinig last te hebben van de modderige omstandigheden en liep een ijzersterke wedstrijd: ‘Na het NK indoor wist ik niet zo goed waar ik stond ten opzichte van m’n concurrenten. Dus ik ging met 1 plan van start en dat was: aanvallend racen. De start ging erg makkelijk en ik kon erg goed mee met de kopgroep. Na ongeveer 1 km vond ik het eigenlijk zo soepel gaan, dat ik de kop maar overnam. De tweede ronde heb ik de kopgroep helemaal geleid wat de stukken tegen de wind in zwaar maakten. Na de bel, bij het ingaan van het laatste ronde, ging Wouter me voorbij. Alleen nam ik de kop gelijk weer over. Uiteindelijk liep ik samen met Tim de Wild het laatste stuk richting de finish. Helaas kon ik hem net niet goed genoeg verrassen in de eindsprint’, vertelt een superblije Mads na afloop. Toen hij over de finish kwam moest hij de tweede plek nog een beetje beseffen. Maar daarna kwam de blijdschap: ‘Als ik terugkijk op de race ben ik erg tevreden en smaakt het naar meer!’
 

Jamie Verhagen ((17) had bij de jongens Junioren A maar liefst 8 kilometers te verstouwen. Dit ging helaas niet zo lekker als Jamie gehoopt had, hij kreeg al na 1500 meter last van zijn rug: ‘Maar daarnaast ging het ook niet goed, Na 2 km zat ik er al aardig doorheen, dus op de een of andere manier was ik ook niet helemaal fit of in vorm.’, vertelt hij. Toch weet doorzetter Jamie ook uit deze ervaring een plus punt te halen: ‘ik heb de race wel uitgelopen, ondanks dat ik toen nog 6 km moest’.