De 'matadoren' van de Abdijcross

In het schitterende decor van de Abdij Rolduc bedwongen vier RTC crosshelden zondag de heuvels van het Limburgse Kerkrade. De Abdijcross is onderdeel van het Nationale Cross Circuit met als eindwedstrijd het NK cross.
Zaterdag reisden Jamie Verhagen (17), Wouter van den Akker (16), Leroy Oostman (15) en Wu Ping Kuiper (14) al de 345 kilometers naar het uiterste puntje van Nederland, zodat zij de volgende dag fris en fruitig aan de start konden verschijnen.
 
Met prima weersomstandigheden ging Wu Ping bij de jongens C rond het middaguur van start voor de 2900 meter. Onder luide en duidelijke aanmoediging van één van RTC’s favoriete speakers uit het Noorden Rolf Huizinga ;-) ontstond er al na het eerste rondje om het veld een kopgroep van vier ‘matadoren’, waaronder Wu Ping. Hij kon lang bij dit groepje aanhaken, maar moest bij de laatste klim naar de beruchte chicane lossen. Toch kijkt Wu Ping tevreden terug op zijn vierde plek: ‘ik vind het jammer dat ik het podium net niet heb gehaald, maar ik ben blij dat ik weer zonder pijn en lekker heb kunnen lopen. En het was zwaar’, aldus Wu Ping, die weer goed aan het terugkomen is na een vervelende hakblessure.
 
Hierna was het Wouter en Leroys beurt om de 4600 meter bij de jongens B te bedwingen. Voor Leroy, als Junior B eerste jaars, behoorlijk wat metertjes meer dan vorig jaar bij de jongens C. Toch bleef Leroy als een diesel lekker doorgaan en bleef hij goed overeind tussen al dit ‘B junioren geweld’. Wouter had, na de overwinning bij de Warandeloop, maar één doel voor ogen: deze wedstrijd ook winnen. Hij nam bij de start gelijk de koppositie in. Zijn tactiek was om 'direct een grote voorsprong te nemen op concurrent Stefan Nillessen'. Dit liet Stefan echter niet toe, waardoor er een kopgroep ontstond van zo’n 8 man. Na een paar flinke tempoversnellingen viel deze groep uiteen. Wouter wist nog een behoorlijke tijd op kop te lopen, maar moest uiteindelijk deze positie afstaan. Er ontstond een gat van 10 seconden en dat bleef zo, ondanks alle aanmoedigingen van de uitzinnige supporters, tot het einde van de strijd. Een geweldige tweede plek voor Wouter om trots op te zijn!
 
De stemming zat er bij de Noordelingen nu goed in dus op naar de volgende race! Jamie was er helemaal klaar voor. Maar liefst 7400 meter heuvel af, heuvel op voor de jongens A, die samen startten met de masters. Jamie vertrok goed en vond direct een goede positie in de groep. Ronde na ronde bleef hij dapper en sterk doorbuffelen, toegejuicht door de supporters die zich strategisch hadden verspreid over het parcours. ‘Het was echt heel zwaar’ vertelt Jamie na afloop, ‘vooral bij het steile stuk omhoog met het mulle zand, maar daar kon ik wel steeds weer een paar man inhalen’. Met deze tactiek wist Jamie zich steeds verder naar voren te werken in het veld. Een prachtige 15e plek en een zeer tevreden Jamie was het resultaat: ‘Ik ben nog nooit zo hoog geëindigd bij het cross circuit!’
 
Tevreden en voldaan vertrokken de RTC'ers en aanhang aan het eind van deze mooie dag weer naar het hoge Noorden. Ze deden zelfs bijna nog even een polonaise, daar in dat vrolijke Zuiden...