NKJ dag 3: Danara Stoppels Nederlands kampioene

Danara Stoppels is op de derde dag van het NK junioren Nederlands kampioene speerwerpen geworden. Daarnaast werden er nog twee andere top-5 klasseringen gehaald. Lees hieronder een verslag van de hoogtepunten.

Danara Stoppels had op de eerste twee dagen van het Nederlands kampioenschap al twee medailles vergaard, namelijk een zilveren en bronzen. Echter ontbrak nog één kleur. Deze wist ze binnen te halen bij het speerwerpen voor meiden junioren B. In haar eerste worp wierp ze de speer naar afstand van 47,12 meter, wat haar tevens een PR opleverde. Met drie medailles kan Danara dus terugkijken op een erg mooi weekend.

Mads Meijer en Wouter van den Akker hadden zich zaterdag in de series van de 1500 meter (JJB) geplaatst voor de finale. Beide stonden dus zondag aan de start om een greep te doen naar eremetaal. Wouter had op vrijdag al een zilveren medaille gehaald op de 3000 meter. Voor Mads was de 1500 meter juist een revanche op zíjn 3000 meter, die niet was gelopen zoals gewild. Na veel geduw en getrek in de eerste ronde, zaten Wouter en Mads mooi voorin. In de slotfase werd het tempo te hoog voor Wouter om mee te komen, maar Mads zat nog steeds goed van voren. Alleen in de laatste bocht verloor hij wat posities, maar uiteindelijk werd hij uitstekend vierde. Ten minste, dat dacht hij, voordat hij uit de uitslag werd gezet wegens obstructie. Mads tekende echter protest aan en deze werd gelukkig gehonoreerd. Uiteindelijk dus ook een geslaagd NK voor Mads.

Op de 200 meter wist Sofie Dokter (MJB) overtuigende races neer te zetten. Ze wist zichzelf met een goede tijd in de halve finale door te werken naar de finale en werd uiteindelijk vijfde. Ze noteerde 25,52 op de klokken, maar in de halve finale was ze al iets sneller geweest. Toen kwam ze na 25,39 secondes over de finish. Hiermee bleef ze niet ver verwijderd van haar PR, wat op 25,25 staat.

Thomas Kwint  had zich net als Mads en Wouter zaterdag geplaatst voor de finale van de 1500 meter, in zijn geval echter voor de JJA. Thomas had zaterdag een bronzen plak gepakt op de 800 meter, maar zag op deze afstand ook kansen liggen. Deze kansen vielen of stonden met de juist tactiek. Thomas maakte echter een tactische fout in de slotfase, waardoor hij te ver van achteren kwam te zitten en niet meer bij de top-3 in de buurt kwam. Hij werd zesde.

Geen top-10 klasseringen, maar wel persoonlijke records voor D’Sean Holaman en Rutger Hoekstra (beiden jongens junioren B). D’Sean liep in zijn halve finale op de 200 meter naar een tijd van 22,91. Hij werd hiermee uiteindelijk elfde. Rutger Hoekstra kwam op zijn beurt bij het discuswerpen tot een afstand van 33,28 meter. Hij noteerde zo een twaalfde plek.