NKJ Dag 1: Nederlands kampioen Robin Boersma en twee keer zilver

Robin Boersma is Nederlands kampioen geworden op de 400 meter horden voor JJA. Ook Wouter van den Akker en Sofie Dokter mochten op het podium plaatsnemen. Daarnaast werden er finaleplekken behaald en andere goede resultaten. Hieronder een overzicht.

Robin Boersma was van te voren al bestempeld als één van de favorieten op de 400 meter horden voor JJA. Vorig jaar wist hij op dit onderdeel ook het podium te behalen. In de series liep hij op reserve overtuigend naar de finale (tijd: 58,89). In de finale gekomen, trok hij de gashendel helemaal open en dit resulteerde in een erg sterke tijd van 54,25. De race leverde hem een PR en de Nederlandse titel op. Robin zal vandaag ook nog uitkomen op de 100 meter horden. Op dit onderdeel wist hij vorig jaar eveneens een medaille te pakken.

Wouter van den Akker kwam als laatste van alle RTC’ers in actie gisteravond. Het zou zijn eerste NK junioren worden, maar hij was reeds één van de favorieten voor de 3000 meter. Wouter voelde zich erg sterk van te voren: “Ik zat in de callroom en ik wilde die gasten opvreten.” De race brandde los in de laatste kilometer. Wouter zette dominant een versnelling in en richting het einde konden slechts twee jongens volgen. In de laatste 300 meter werd hij nog ingehaald, maar hij stelde wel overtuigend het zilver veilig. Vandaag zal Wouter nog in actie komen op de 1500 meter: “Maar mijn weekend kan nu al niet meer stuk.”

Ook Sofie Dokter mocht op de tweede trede plaatsnemen na de eerste dag van dit Nederlands kampioenschap. Bij de MJB sprong ze bij het verspringen naar een afstand van 5,70. Dit was tevens haar eerste sprong in de wedstrijd. Het duurde tot de vijfde sprong in de wedstrijd tot iemand haar wist te overtreffen. Helaas voor Sofie waren haar laatste twee sprongen ongeldig, waardoor ze geen revanche kon nemen en genoegen moest nemen met het zilver. Desondanks is het een fantastische prestatie. Sofie zal de aankomende dagen nog uitkomen op de 100 meter horden en de 200 meter.

D’Sean Holaman was heel erg dicht bij het podium. Slechts een honderdste van een seconde verwijderde hem ervan erop te klimmen. Op de 400 meter horden voor JJB noteerde hij in de finale 55,80, maar dit bleek net niet genoeg voor brons. Wel leverde het hem een persoonlijk record op. Alsnog een uitstekende prestatie.

Thomas Kwint (JJA) en Annet Fledderus (MJA) mogen vandaag om de medailles strijden. Gisteren plaatsten beide atleten zich overtuigend voor de 800 meter finales van vandaag. Thomas liep overtuigend naar seriewinst in een snelle laatste serie. Annet wist zich keurig bij de eerste drie van de serie te scharen wat een directe kwalificatie voor de finale opleverde. Voor beide is er dus zicht op een medaille.

Jamie Verhagen en Annabel Paul zullen ook met een goed gevoel van de baan zijn gestapt. Annabel Paul liep op de 100 meter voor MJB naar een PR van 13,04 en plaatste zich daarmee voor de halve finale. In deze ronde wist ze zich echter helaas niet te verbeteren. Jamie kwam aan het eind van de dag in dezelfde race als Wouter tot een PR van 9.51,75 op de 3000 meter.