Tom Hendrikse eerste Nederlander en zesde bij internationale Abdijcross

Tom Hendrikse is met een uitmuntende race eerste Nederlander geworden bij de internationale Abdijcross in Kerkrade. Ook Evelien Kuiper en Leroy Oostman wisten zondag wel raad met de Limburgse heuvels. Zij werden vierde en vijfde in hun categorie en veld.

In januari reist elk jaar een groot gedeelte van de nationale en internationale top af naar de glooiende en bij vlagen steile omgeving van Zuid-Limburg voor de Abdijcross. In de achtertuin van de Abdij Rolduc is een uitdagend parcours uitgezet met als grootste uitdaging een erg steile klim en afdaling. Dit jaar lag het parcours er droog bij, waardoor de races erg snel beloofden te worden.

Tom Hendrikse en Robin Honebecke stonden aan de start bij de mannen senioren en mochten 10,5 kilometer overbruggen. Voor Tom was het een kans zich te meten met een aantal Europese toplopers, zoals de nummer 2 van het EK U23, en voor Robin was het z’n comeback in een nationale wedstrijd na afwezigheid van meer dan een jaar door blessures. Tom was bij de start direct voorin te vinden en bleef gedurende de race erg dominant aanwezig. In een kopgroep van erg hoog niveau liet hij zien niet onder te doen voor de rest. Hoewel in de laatste ronde het podium uit het zicht verdween, bleef hij tussen internationale toplopers vechten voor z’n plaats. Dit leverde een prachtige zesde plek op en tevens bleek hij de beste Nederlander. Robin had daarachter moeite om zijn ritme te vinden en moest wennen aan de wedstrijdlengte: “Het was een zesje vandaag.” Hij werd 22e en achtste Nederlander met een tijd van 36.23. Tom noteerde 33.33.

Leroy Oostman en Nando Kramer hadden even daarvoor al gelopen bij de jongens junioren C. Voor hen stond 2,9 kilometer op het programma. Leroy liet zien in een erg goede vorm te zijn. Hoewel hij de aansluiting met de top van het veld net niet kon maken, liep hij stabiel als beste van de subtop mee in het veld. Zich van de heuvel naar beneden stortend en omhoog klimmend stelde hij een mooie vijfde plek veilig. Nando liep daarachter z’n eigen race. In de snelle race liep hij naar een prima twaalfde plek. Leroy noteerde 11.09 en Nando 12.12.

Evelien Kuiper was de laatste die zondag in actie kwam. Gezamenlijk werden de meisjes junioren A en vrouwen senioren weggestart, waardoor het veld behoorlijk door elkaar heen liep. Desondanks had Evelien erg goed door waar ze in de race liep. Ze liep sterk en had een goed ritme. Het resulteerde na 5,2 kilometer en 20.25 minuten lopen in een uitstekende vierde plaats achter een Duitse en twee Nederlandse concurrentes. Toch was het podium erg dichtbij (slechts acht secondes) en dat knaagde: “Ik ben weer net vierde…” Desondanks kan ze met veel vertrouwen richting de komende NK’s.