Modderhappen in Groningen: zeven keer podium

Wedstrijdweekend deel 2: In plaats van Amsterdam, zochten veel RTC-atleten het ook dichter bij huis afgelopen weekend. In Groningen werd er zondag door de modder geploeterd: een thuiswedstrijd. Dat thuisvoordeel bleek aanwezig, want er mochten zeven medailles door RTC-atleten mee naar huis worden genomen.

Er moesten daarvoor wel wat obstakels overwonnen worden. Zo moesten Wu Ping Kuiper, Leroy Oostman, Nando Kramer en Jip Boerema meerdere malen de beruchte Stadsparkheuvel over bij Zac Freudenburgcross in Groningen. Eenmaal van de heuvel af stonden ze met hun enkels in de modder. Wu Ping vocht bij de C-junioren een verwoed duel uit met Sweder Visser (AAC’61). Na de eerste ronde van 1,4 kilometer lagen ze nog mooi bij elkaar, maar in de tweede ronde moest Wu Ping zijn meerdere erkennen in Sweder. Hij had echter nog wel een gaatje met de derde plaats, Leroy. Die beleefde voor zijn doen een mindere race, maar was desondanks tevreden met z’n podiumplek. Nando legde beslag op de vierde plaats. Jip liep daarachter bij de meiden junioren D naar een keurige tweede plek.

De jongens junioren B kende een 123’tje voor het RTC. Na 4,2 kilometer mocht Wouter van den Akker op de hoogste trede plaatsnemen. Hij werd geflankeerd door Mads Meijer en Jamie Verhagen. Desondanks was het Mads die tot het laatste gedeelte richting de finish de eerste plek leek veilig te stellen. Mads, Wouter en een A-junior liepen de gehele race in een kopgroep en in de laatste beklimming van de Stadsparkheuvel plaatste Mads een versnelling. Wouter moest in eerste instantie passen, maar de A-junior kon mee. Mads ging echter in de afdaling onderuit, waardoor de A-junior hem voorbij kon steken. Wouter zat op een gaatje, maar kwam met een ziedende eindsprint nog dichtbij de A-junior en de overall-overwinning in deze race. Mads kon enkel na zijn val de race uitlopen. Jamie liep achter dit schouwspel naar een prima derde plek.

Bij de senioren was het de beurt aan Robin Honebecke die na een ruim jaar aan blessureleed zijn comeback maakte op de lange cross. Robin kende in de eerste ronde een valse start door een valpartij in de afdaling, maar wist met een stabiele race naar een keurige derde plek te lopen. De tweede plaats was dichtbij, maar het gat bleek net drie seconden te groot om in de laatste ronde te dichten.

Ook noemenswaardig is de rentree van coach Guido op het podium. Na meer dan tien jaar mocht Guido weer eens een medaille in ontvangst nemen. Na een bliksemstart werd hij derde op de sprintcross.