RTC'ers strijden om nationale titels in Emmeloord

Afgelopen weekend stond het NK Cross weer op het programma. Dit keer niet op de Ajax-heuvel in het Amsterdamse Bos, maar op het terrein van Netl de Wildste Tuin in Emmeloord, waar ook volgend jaar het NK Cross zal worden gehouden. Het parcours bevat een lastige zandheuvel en is dus zeer uitdagend. Vele mila-atleten, waaronder verscheidene RTC'ers, stonden aan de start, alle gebrand op een goede klassering.

Om 10:35 uur klonk het startschot voor de meisjes junioren A, waar Evelien Kuiper (18) zes kilometer liep. Na het behalen van een bronzen medaille op het NK Indoor 3000 meter twee weken geleden, was Evelien ook hier favoriet voor het podium. Onderweg kreeg ze helaas buikpijn, waardoor ze het podium moest laten gaan. Ze finishte na 26 minuten en 3 seconden en legde daarmee beslag op de 5e plaats.

Ruim een half uur na de meisjes A was het de beurt aan de jongens junioren B. Wouter van den Akker (15) mocht ook zes kilometer overbruggen. Voor Wouter was dit zijn eerste Nederlandse kampioenschap en hij wist dan ook niet goed wat hij ervan kon verwachten. Hij verraste echter door lang mee te doen met de strijd om plek drie. Bij het ingaan van de laatste ronde kon Wouter echter niet meer mee met de groep. Hij werd desondanks knap zesde bij zijn debuut op het NK. Hij raffelde zijn cross trouwens af in een keurige 22.01 minuten.

Om klokslag twaalf uur brak de strijd los bij het Polderkampioenschap jongens junioren C. Dit wordt gezien als het officieuze NK Cross voor C- en D-junioren, omdat deze categorieën officieel nog geen NK's lopen. Hieraan namen Leroy Oostman (14), Wu ping Kuiper (13) en Nando Kramer (13) deel. Leroy kon sterk uit de voeten op dit zware parcours. Hij liep met een krachtig eindschot naar de 15e plek in 12:04. Wu ping kwam ongeveer een halve minuut later over de streep als 28e in 12:40. Nando werd 36e in 13:23.

Julian Keun (13) en Jip Boerema (12) stonden aan de zanderige startlijn bij de D-junioren. Julian moest een afstand afleggen van twee kilometer. Hij liep een zeer constante race en liep knap naar de 12e plaats. Hij overbrugde de afstand in 8:45. Jip moest anderhalve kilometer en liep net als Julian erg sterk. Ze kwam als 16e binnen in 6:24.

Als laatste was het de beurt aan Tom Hendrikse (20). Hij nam deel aan de mannen senioren, die een afstand van 10 km moesten afleggen. Tom kon niet mee met de strijd om het podium, maar liep een uiterst sterke cross en finishte als 5e bij zijn tweede NK voor senioren. Hij zette een tijd van 34:49 op de klokken. Deze prestatie was overigens goed voor de derde plek in het eindklassement van het Nationaal Crosscircuit. Daarvoor moest hij oud-RTC-atleet Niek Blikslager - die 8e werd op het NK - voorblijven en daarin slaagde hij. Zodoende kan hij terugkijken op een mooi crossseizoen.